Θηλώματα

Θηλώματα

Θηλώματα 678 446 Δερματολογικό Ιατρείο

Τα θηλώματα (ακροχορδώνες, skin tags) είναι μικρές, συχνά μισχωτές αλλοιώσεις (σαν «κρεμάμενο δέρμα») στο χρώμα του δέρματος ή καφέ, που εμφανίζονται πιο συχνά στις πτυχές του δέρματος. Μπορεί να είναι και άμισχες. Συνηθέστερες θέσεις εντόπισης αποτελούν ο λαιμός, η μασχάλη, οι μηροβουβωνικές πτυχές και τα βλέφαρα. Συνήθως η διάμετρος τους δεν ξεπερνά τα 5 mm.

Μπορεί να εμφανιστούν ως και στο 50% του γενικού πληθυσμού, σε άνδρες και γυναίκες, με επίπτωση αυξανόμενη με την ηλικία. Αναπτύσσονται πιο συχνά σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και σε παχύσαρκα άτομα. Μερικές φορές ενδέχεται να εμφανιστούν ή να επιδεινωθούν κατά την περίοδο εγκυμοσύνης. Ο χρόνιος ερεθισμός, ως αποτέλεσμα συνεχούς τριβής του δέρματος φαίνεται ότι αποτελεί τον κύριο αιτιολογικό παράγοντα εμφάνισης θηλωμάτων.

Σε μερικούς ασθενείς τα θηλώματα σχετίζoνται με την παρουσία ιών HPV, τους ίδιους δηλαδή ιούς που προκαλούν και τις μυρμηγκιές – κονδυλώματα, χωρίς να εμφανίζουν εξίσου υψηλή μεταδοτικότητα. Ωστόσο, πολλαπλασιάζονται και εξαπλώνονται στην πάσχουσα περιοχή του ιδίου του ασθενή, μέσω τριβών.

Θεραπεία

Τα θηλώματα είναι καλοήθεις βλάβες, αλλά συχνά αφαιρούνται λόγω ερεθισμού ή για αισθητικούς λόγους.

  • Πρόληψη : αποφυγή δημιουργίας συνθηκών αυξημένης τριβής στις πάσχουσες περιοχές (σφουγγάρι, πετσέτα, ξυράφι, αλυσίδες – κολιέ στο λαιμό), ελάττωση σωματικού βάρους σε υπέρβαρους
  • Τοπική ενυδάτωση
  • Μicrodecapitation
  • Κρυοθεραπεία
  • Ηλεκτροκαυτηρίαση
  • Φωτοθερμική αφαίρεση laser

Ιατρεία

MΑΡΚΟΠΟΥΛΟ
Ελληνικής Δημοκρατίας 1
[Google Map]

ΓΛΥΦΑΔΑ
Κύπρου 76

ΚΟΛΩΝΑΚΙ
Μέρλιν 7

Επικοινωνία

τηλ. 2299049222

κιν. 6937430149

Social

© 2022 tsavidi.gr. Designed by BlueBlack.