Ποικιλόχρους πιτυρίαση

Ποικιλόχρους πιτυρίαση

Ποικιλόχρους πιτυρίαση 642 350 Δερματολογικό Ιατρείο

Η ποικιλόχρους πιτυρίαση είναι μια πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από μια επιφανειακή απολέπιση του δέρματος (πιτυρίαση), που συνοδεύεται από αλλαγή στο χρώμα του (ποικιλόχρους). Πρόκειται για ένα σύνηθες και ακίνδυνο εξάνθημα που οφείλεται στην υπερανάπτυξη ενός ζυμομύκητα (Malassezia furfur), ο οποίος είναι φυσιολογικά παρών στην επιφάνεια του δέρματος κάθε ανθρώπου και ζει εκεί χωρίς να προκαλεί συνήθως κανένα πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι η πάθηση δεν είναι μεταδοτική.

Κατά καιρούς, σε συνθήκες ζέστης και υγρασίας, μπορεί να ευνοηθεί η υπερανάπτυξη του, με αποτέλεσμα την πρόκληση του εν λόγω εξανθήματος. Δεν είναι γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους κάποιοι νοσούν και κάποιοι άλλοι όχι. Οι ασθενείς είναι κυρίως έφηβοι και νεαροί ενήλικες. Οι περισσότεροι άνθρωποι με ποικιλόχρους πιτυρίαση είναι απολύτως καλά και υγιείς.

Το κύριο χαρακτηριστικό του εξανθήματος είναι η εμφάνιση κηλίδων σε διάφορους χρωματισμούς, που περιβάλλονται από υγιές δέρμα στον κορμό του σώματος. Μπορεί να είναι λευκές, σε αποχρώσεις του καφέ και/ή ερυθρές. Το εξάνθημα παρατηρείται συχνά για πρώτη φορά σε άτομα που έχουν εκτεθεί στον ήλιο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το φως του ήλιου προκαλεί την παραγωγή χημικών ουσιών από τους ζυμομύκητες που επηρεάζουν τα μελανοκύτταρα του δέρματος (κύτταρα που παράγουν μελανίνη). Ως αποτέλεσμα οι βλάβες δε μαυρίζουν και έτσι το χρώμα μένει πιο ανοιχτόχρωμο από το περιβάλλον, υγιές δέρμα. Οι δυσχρωμίες μπορεί να προκαλέσουν ψυχολογικές συνέπειες και να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής των ασθενών. Μερικές φορές το εξάνθημα μπορεί να συνοδεύεται από ήπιο κνησμό.

Η αποκατάσταση του φυσικού χρώματος του δέρματος μετά τη θεραπεία θα διαρκέσει μερικούς μήνες, χωρίς ωστόσο να αφήσει ουλές. Εφόσον ο υπεύθυνος ζυμομύκητας ζει φυσιολογικά στο δέρμα των ανθρώπων, η νόσος μπορεί να υποτροπιάσει, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.

Ιατρεία

MΑΡΚΟΠΟΥΛΟ
Ελληνικής Δημοκρατίας 1
[Google Map]

ΓΛΥΦΑΔΑ
Κύπρου 76

ΚΟΛΩΝΑΚΙ
Μέρλιν 7

Επικοινωνία

τηλ. 2299049222

κιν. 6937430149

Social

© 2022 tsavidi.gr. Designed by BlueBlack.