Εμβολιασμός για τον έρπητα ζωστήρα

Εμβολιασμός για τον έρπητα ζωστήρα

Εμβολιασμός για τον έρπητα ζωστήρα 1200 1200 Δερματολογικό Ιατρείο

Οι άνθρωποι που έχουν περάσει σε μικρή ηλικία ανεμοβλογιά, μπορεί να εμφανίσουν σε μεγαλύτερη ηλικία έρπητα ζωστήρα. Οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι πολύ αυξημένες σε άτομα άνω των 60 ετών.

Ο μόνος τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος προσβολής από τον έρπητα ζωστήρα και να αποφευχθεί η πιθανότητα της πολύ δυσάρεστης επιπλοκής της μεθερπητικής νευραλγίας, είναι ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ.

Ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται;

Σήμερα στη χώρα μας η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συνιστά μια μόνο δόση του συγκεκριμένου εμβολίου, σε ενήλικες άνω των 60 ετών, (ανεξάρτητα αν τα άτομα αυτά αναφέρουν προηγούμενο επεισόδιο προσβολής από έρπητα ζωστήρα. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς μπορεί να εμβολιαστούν 1 έτος μετά την εκδήλωση της νόσου).

Άτομα μεγαλύτερα των 60 ετών που βρίσκονται σε σχετική ανοσοκαταστολή είτε λόγω φαρμακευτικής αγωγής είτε λόγων συνυπαρχόντων άλλων νοσημάτων, μπορούν να εμβολιαστούν, εκτός εάν ο βαθμός της ανοσοκαταστολής τους αποτελεί απόλυτη αντένδειξη.

Πιο συγκεκριμένα, ασθενείς που πρόκειται να λάβουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία ή χημειοθεραπεία πρέπει να εμβολιάζονται τουλάχιστον 1 μήνα πριν από την έναρξη της αγωγής τους. Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι ο εμβολιασμός στους ασθενείς που πάσχουν από έρπητα ζωστήρα, ούτε προφυλάσσει, ούτε μειώνει τα συμπτώματα της νόσου. Πρέπει να γνωρίζουμε επίσης ότι το εμβόλιο δεν χρησιμοποιείται για την θεραπεία των ασθενών που είτε πάσχουν από εν ενεργεία νόσο είτε ταλαιπωρούνται από μεθερπητική νευραλγία.

Υπάρχουν παρενέργειες στον εμβολιασμό;

Οι παρενέργειες συνήθως είναι τοπικές και αφορούν στο σημείο της ένεσης του εμβολίου. Οι πιο συχνές είναι: ερυθρότητα, ήπιος πόνος, κνησμός και ήπιο οίδημα. Κάποιες φορές οι προαναφερόμενες παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν κατά μήκος του άκρου που έγινε η ένεση και να είναι εντονότερες. Πολύ σπάνια μπορεί το εμβόλιο να προκαλέσει: ναυτία, πυρετό, λεμφαδενίτιδα, γενικευμένο ερπητικό εξάνθημα, κνίδωση και άλλες.

Υπάρχουν αντενδείξεις στο συγκεκριμένο εμβόλιο;

Το εμβόλιο δεν πρέπει να χορηγείται σε γυναίκες που είναι ή μπορεί να είναι εγκυμονούσες. Δεν πρέπει να χορηγείται σε παιδιά και δε μπορεί να αντικαταστήσει το εμβόλιο για την πρόληψη της ανεμοβλογιάς. Δεν πρέπει να δίνεται σε άτομα με μεγάλη μείωση της άμυνας του οργανισμού ή σε άτομα με αλλεργία στην νεομυκίνη ή άλλο συστατικό του εμβολίου.

Πόσα εμβόλια έχουμε σήμερα για τον έρπητα ζωστήρα;

Σήμερα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυκλοφορούν 2 εμβόλια για τον έρπητα ζωστήρα. Στην Ελλάδα όμως κυκλοφορεί όπως προαναφέρθηκε μόνο το ZOSTAVAX. Το συγκεκριμένο εμβόλιο όμως, δεν παρέχει την απόλυτη προστασία. Μετά τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο, η πιθανότητα νόσησης και εμφάνισης μεθερπητικής νευραλγίας μειώνονται κατά 60-70%, ενώ η προστατευτική δράση του ελαττώνεται μετά την πενταετία. Η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά με τη χρήση του νεότερου εμβολίου που περιμένουμε να κυκλοφορήσει τα επόμενα χρόνια.

Άρα, καλό είναι να εμβολιαστείτε τώρα με το εμβόλιο που έχουμε στη διάθεση μας σήμερα και βεβαίως ο σημερινός εμβολιασμός δεν αποκλείει έναν αντίστοιχο μελλοντικό.

Για περισσότερες πληροφορίες και πληρέστερη ενημέρωση μη διστάσετε να επισκεφτείτε τον δερματολόγο σας, που είναι ο μόνος που θα μπορέσει να σας ενημερώσει σωστά και υπεύθυνα και αν κρίνει να σας συνταγογραφήσει χωρίς συμμετοχή το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Ιατρεία

MΑΡΚΟΠΟΥΛΟ
Ελληνικής Δημοκρατίας 1
[Google Map]

ΓΛΥΦΑΔΑ
Κύπρου 76

ΚΟΛΩΝΑΚΙ
Μέρλιν 7

Επικοινωνία

τηλ. 2299049222

κιν. 6937430149

Social

© 2022 tsavidi.gr. Designed by BlueBlack.