Αντηλιακά και Ασφάλεια

Αντηλιακά και Ασφάλεια

Αντηλιακά και Ασφάλεια 1200 800 Δερματολογικό Ιατρείο

Τα τελευταία χρόνια τα αντηλιακά παίζουν πολύ στις ειδήσεις. Πολλοί θα αναρωτηθούν αν τελικά τα αντηλιακά είναι ασφαλή, αφού ο αμερικάνικος ελεγκτικός οργανισμός FDA πρόκειται να αναθεωρήσει άμεσα τις ρυθμιστικές απαιτήσεις για τα περισσότερα αντηλιακά που πωλούνται στις ΗΠΑ.

Ναι, τα αντηλιακά είναι ασφαλή, και η ΕΔΑΕ συνιστά την χρήση τους.

Επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν πως η τακτική εφαρμογή τους προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος. Το FDA συνεχίζει να συστήνει την εφαρμογή αντηλιακών, δεδομένου του αναγνωρισμένου οφέλους στην δημόσια υγεία, μαζί με τα άλλα μέτρα ηλιοπροστασίας, ταυτόχρονα όμως ζητά περισσότερα στοιχεία για τα συστατικά τους.

Τα αντηλιακά έχουν κύριο ρόλο στην προστασία του δέρματος από τον ήλιο. Η εφαρμογή αντηλιακού ευρέως φάσματος με SPF 30 ή μεγαλύτερου:

  • Περιορίζει τον κίνδυνο ανάπτυξης δερματικού καρκίνου.
  • Προλαμβάνει το ηλιακό έγκαυμα.
  • Περιορίζεται η γήρανση του δέρματος. 

Τα ενεργά συστατικά των αντηλιακών διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, σε φυσικά ή ορυκτά φίλτρα και σε χημικά φίλτρα. Τα φυσικά φίλτρα αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία ενώ τα χημικά την απορροφούν.

Τα συνήθη αντηλιακά είναι μείγματα διαφόρων φίλτρων.

Το FDA ζητά περισσότερα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια ορισμένων συστατικών αντηλιακών που χρησιμοποιούνται χρόνια στις ΗΠΑ. Ερωτηματικά που ζητούν απάντηση αφορούν στο βαθμό απορρόφησης από το δέρμα των συστατικών αυτών και τις πιθανές επιδράσεις στο δέρμα και τον οργανισμόΤο FDA αναγνωρίζει δύο συστατικά αντηλιακών ως ασφαλή και δραστικά: Το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου.

Δύο συστατικά το FDA δε θεωρεί ασφαλή και δραστικά: Το PABA και την σαλικυλική τρολαμίνη και δεν συνιστά τη χρήση τους.

Το FDA ζητά περισσότερα δεδομένα ασφάλειας για τα 12 συχνότερα χρησιμοποιούμενα φίλτρα στις ΗΠΑ, δεν αναφέρει όμως ότι δεν είναι ασφαλή και δε ζητά την διακοπή χρήσης των φίλτρων αυτών σε αντηλιακά. 

Πρόσφατη μελέτη του FDA με τέσσερα φίλτρα συστατικά αντηλιακών, κατάδειξε συστηματική απορρόφηση μέσω του δέρματος χωρίς όμως να προσδιορίζεται κάποια επίδραση την υγεία των ατόμων. Περισσότερες εργασίες κρίνονται απαραίτητες.

Ανησυχίες προκαλούνται από τη σημαντική διαδερμική απορρόφηση δύο χημικών φίλτρων: της οξυβενζόνης (oxybenzone) και της οκτινοξάτης (octinoxate) και τη δυνατότητα που έχουν να επηρεάζουν το ενδοκρινολογικό σύστημα. Εργαστηριακές μελέτες και για τα δύο αυτά χημικά φίλτρα, κατέδειξαν μία ήπια δράση οιστρογόνου και αντιανδρογόνου και αυξημένη συσχέτιση με αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις, ενώ υπάρχουν ενδείξεις και για αρνητικές περιβαλλοντικές επιδράσεις. Αντηλιακά με τα δύο αυτά φίλτρα καλύτερα να αποφεύγονται μέχρι να υπάρξουν οι απαραίτητες μελέτες.

Τα χρησιμοποιούμενα νεότερα αντηλιακά φίλτρα στην Ευρώπη χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερα καλή φωτοπροστασία έναντι της UVA, είναι  φωτοσταθερά, έχουν ελάχιστη διαδερμική απορρόφηση και η χρήση τους θεωρείται ασφαλής. Σε ιδιαίτερα ευαίσθητες κατηγορίες όπως τα παιδιά και οι έγκυες, συνιστάται η εφαρμογή αντηλιακής προστασίας αποκλειστικά με φυσικά φίλτρα.

Η χρήση αντηλιακού αποτελεί ένα μόνο όπλο από τα πολλά που διαθέτουμε για την προστασία μας από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Χρησιμοποιείστε την κοινή λογική, ρωτήστε και ενημερωθείτε από τον δερματολόγο σας για τις μεθόδους προστασίας. Ο Δερματολόγος είναι ο ειδικός γιατρός που θα σας λύσει όλες τις απορίες σχετικά με την ασφάλεια και τη σωστή χρήση του αντηλιακού, και θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το κατάλληλο.

Ιατρεία

MΑΡΚΟΠΟΥΛΟ
Ελληνικής Δημοκρατίας 1
[Google Map]

ΓΛΥΦΑΔΑ
Κύπρου 76

ΚΟΛΩΝΑΚΙ
Μέρλιν 7

Επικοινωνία

τηλ. 2299049222

κιν. 6937430149

Social

© 2022 tsavidi.gr. Designed by BlueBlack.