Καλοκαίρι, θάλασσα, βουτιές!!!! Τι θα μπορούσε να ταράξει την ανεμελιά μας;;;

Καλοκαίρι, θάλασσα, βουτιές!!!! Τι θα μπορούσε να ταράξει την ανεμελιά μας;;;

Καλοκαίρι, θάλασσα, βουτιές!!!! Τι θα μπορούσε να ταράξει την ανεμελιά μας;;; 1200 675 Δερματολογικό Ιατρείο

Οι τσούχτρες- μέδουσες!!!!!! Εκτός από άσχημο θέαμα, που τρομάζει τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους λουόμενους, αυτά τα ασπόνδυλα ζώα που ανήκουν στα κνιδόζωα, προκαλούν, εάν έρθουν σε επαφή με το δέρμα μας έντονο πόνο και τσούξιμο.

Έχουν ζελατινώδη υφή, με σώμα σε σχήμα καμπάνας, από το οποίο εκφύονται τα πλοκάμια τους.

Στην επιφάνεια των πλοκάμων ανευρίσκονται εκατομμύρια κνιδοκύτταρα ή νηματοκύταρα, εντός των οποίων υπάρχουν οι κνιδοκύστεις, οι οποίες περιέχουν το δηλητήριο της τσούχτρας.

Όταν μία τσούχτρα έρθει σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα αμύνεται και εκατοντάδες ή χιλιάδες κνιδοκύστεις αποκόπτονται από το σώμα της και προσκολλώνται στο ανθρώπινο δέρμα απελευθερώνοντας ισταμίνη, και άλλες τοξίνες.

Η πρώτη αντίδραση του οργανισμού είναι ο οξύτατος πόνος και εντός λεπτών παρατηρείται διάχυτη ερυθρότητα και οίδημα στα σημεία τα οποία προσβλήθηκαν, με εντονότατο αίσθημα καύσου και κνησμού. Στις περιπτώσεις που η ποσότητα του δηλητηρίου της μέδουσας είναι πολύ μεγάλη, τότε ενδέχεται να προκληθεί αναφυλακτικού τύπου αντίδραση.

Ανάλογα με το είδος μέδουσας, διαφέρει και η αντιμετώπιση, λόγω σημαντικών διαφορών στην τοξίνη που περιέχουν.

Τι μπορείτε να κάνετε;

  • Σε παραλίες που υπάρχουν τσούχτρες δεν καθόμαστε στη βρεγμένη άμμο, καθώς ακόμα και τα νεκρά πλοκάμια της μέδουσας είναι τοξικά και σε επαφή με το δέρμα μπορούν να προκαλέσουν δερματίτιδα.
  • Σε περίπτωση που σας τσιμπήσει μέδουσα, μην ξύσετε το σημείο για να μην προκαλέσετε την εξάπλωση του δηλητηρίου.
  • Μην ξεπλένετε την περιοχή με γλυκό νερό καθώς με τον τρόπο αυτό οδηγείτε σε απελευθέρωση μεγαλύτερης ποσότητας τοξικής ουσίας. Χρησιμοποιήστε θαλασσινό νερό.
  • Απομακρύνετε, φορώντας προστατευτικά, τα πλοκάμια της τσούχτρας από το δέρμα.
  • Επιθέματα με αραιωμένο ξύδι και παγοκύστεις θα προσφέρουν ανακούφιση.
  • Σε περίπτωση που νιώσετε ζαλάδα, δυσκολία στην αναπνοή ή τάση για εμετό, κατευθυνθείτε άμεσα στο κοντινότερο κέντρο υγείας.
  • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις επόμενες ημέρες αφού αυξάνει η πιθανότητα εμφάνισης μεταφλεγμονώδους μελάγχρωσης στις περιοχές επαφής.

Ιατρεία

MΑΡΚΟΠΟΥΛΟ
Ελληνικής Δημοκρατίας 1
[Google Map]

ΓΛΥΦΑΔΑ
Κύπρου 76

ΚΟΛΩΝΑΚΙ
Μέρλιν 7

Επικοινωνία

τηλ. 2299049222

κιν. 6937430149

Social

© 2022 tsavidi.gr. Designed by BlueBlack.