Καλοκαίρι & Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Καλοκαίρι & Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Καλοκαίρι & Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα 1200 675 Δερματολογικό Ιατρείο

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που αυξάνονται οι σεξουαλικές προκλήσεις αλλά και οι κίνδυνοι που αυτές ελλοχεύουν. Από τους 10 σεξουαλικά ενεργούς Έλληνες, τουλάχιστον οι 6, δυστυχώς ακόμη και σήμερα απολαμβάνουν το σεξ χωρίς προφυλάξεις, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μολυνθούν από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Τα πιο συχνά από αυτά είναι: τα οξυτενή κονδυλώματα και ο έρπης των γεννητικών οργάνων. Ακολουθούν σε συχνότητα οι χλαμυδιακές, τριχομοναδικές  και οι γονοκοκκικές ουρηθρίτιδες ενώ σε ειδικές ομάδες ατόμων αρχίζουν να αυξάνονται σημαντικά, η σύφιλη, οι ηπατίτιδες και η HIV λοίμωξη (AIDS).

O κύριος τρόπος μετάδοσης όλων αυτών των νοσημάτων συνήθως είναι η σεξουαλική επαφή, ενώ η σύφιλη, οι ηπατίτιδες και η HIV λοίμωξη μπορούν υπό συνθήκες να μεταδοθούν και με το αίμα.

Είναι πολύ σημαντικό, για τον απόλυτο έλεγχο και τον περιορισμό των σοβαρών επιπλοκών τους η έγκαιρη διάγνωση των νοσημάτων αυτών από τον Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο.

Στις ερπητικές λοιμώξεις, η καθυστέρηση της διάγνωσης και τα παρατεταμένα συμπτώματα, έχουν σαν αποτέλεσμα την διασπορά του ιού στους ερωτικούς συντρόφους. Εξίσου σημαντική είναι και η έγκαιρη διάγνωση της HPV λοίμωξης (οξυτενή κονδυλώματα), γιατί το 10% των στελεχών των HPV είναι δυνητικά καρκινογόνα. Οι παραμελημένες χλαμυδιακες και γονοκοκκικές λοιμώξεις(ουρηθρίτιδες) μπορεί να προκαλέσουν στη γυναίκα φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, ενώ στον άντρα προστατίτιδα, καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν κάποιες φορές ακόμα και σε στείρωση. Η δε σύφιλη εάν δεν διαγνωστεί έγκαιρα μπορεί να προσβάλλει τα αγγεία και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι ηπατίτιδες επίσης, μπορεί να γίνουν χρόνιες και να δημιουργήσουν πολύ σοβαρά προβλήματα στην ηπατική λειτουργία (κυρίως η ηπατίτιδα B και C). Τέλος, η HIV λοίμωξη εάν δεν διαγνωστεί και θεραπευτεί έγκαιρα, αποτελεί σημαντικό κίνδυνο τόσο για την δημόσια υγεία τόσο και για τον ίδιο τον ασθενή, γιατί ως γνωστόν η εξέλιξή της μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Προς αποφυγήν όλων αυτών των δυσάρεστων καταστάσεων επιβάλλεται από όλους να κάνουν σωστή χρήση του προφυλακτικού. Δηλαδή:

  • Να είμαστε σίγουροι ότι η συσκευασία είναι άθικτη και δεν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης.
  • Να ανοίγουμε τη συσκευασία με τα χέρια και όχι με αιχμηρό αντικείμενο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να τα τρυπήσουμε.
  • Να ανοίγουμε τη συσκευασία αμέσως πριν τη χρήση.
  • Να τα διατηρούμε σε δροσερό μέρος γιατί η ζέστη μπορεί να τα καταστρέψει.
  • Να προτιμάμε την αγορά τους από τα φαρμακεία.
  • Εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια λιπαντική ουσία να φροντίσουμε να είναι υδατοδιαλυτή και όχι βαζελινούχος. Να χρησιμοποιούμε δε τα λιπαντικά αφού πρώτα τοποθετήσουμε το προφυλακτικό.

Ακολουθήστε υπεύθυνα τις οδηγίες , ώστε το καλοκαίρι σας να είναι ασφαλές και απολαυστικό.

Ιατρεία

MΑΡΚΟΠΟΥΛΟ
Ελληνικής Δημοκρατίας 1
[Google Map]

ΓΛΥΦΑΔΑ
Κύπρου 76

ΚΟΛΩΝΑΚΙ
Μέρλιν 7

Επικοινωνία

τηλ. 2299049222

κιν. 6937430149

Social

© 2022 tsavidi.gr. Designed by BlueBlack.